ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" | Γιάννης Ντούμος: Εμείς θα υπηρετήσουμε τους δημότες, όχι τα κόμματα!

23
Apr
2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" | Γιάννης Ντούμος: Εμείς θα υπηρετήσουμε τους δημότες, όχι τα κόμματα!

Γιάννης Ντούμος: Εμείς θα υπηρετήσουμε τους δημότες, όχι τα κόμματα!

 

Την πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης παραχωρεί στο Ολύμπιο Βήμα ο επιχειρηματίας Γιάννης Ντούμος. Μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, για το όραμά του που συμπυκνώνεται, όπως λέει, στο όνομα του συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» καθώς και για το πώς η εμπειρία και η γνώση που έχει αποκομίσει από την επιχειρηματική του δραστηριότητα μπορούν να τον βοηθήσουν να γίνει ένας παραγωγικός και αποτελεσματικός δήμαρχος.

Λίγοι ξέρουν ότι είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και μάλιστα δούλεψε για λίγους μήνες ως αναπληρωτής δάσκαλος. Άνθρωπος της πιάτσας, εργατικός, εξωστρεφής και δοτικός. «Άψογος εργοδότης» λένε όσοι εργάζονται στις επιχειρήσεις του. «Υπέροχος φίλος» και «άνθρωπος της παρέας» λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά. Κάτι ακόμη που τον χαρακτηρίζει είναι ότι έχει σταθερούς φίλους εδώ και δεκαετίες με τους οποίους φροντίζει να συναντιέται παρά το απαιτητικό του πρόγραμμα.

Έχει μεγάλη αδυναμία στα παιδιά του, το Στέλιο και την Αναστασία και υπεραγαπά τη σύζυγό του Βούλα που στάθηκε «βράχος» δίπλα του στα δύσκολα.

 

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν!

 

 

 

Κ. Ντούμο γιατί μπαίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην πολιτική; Τι έχει να κερδίσει από αυτήν;

Προσωπικά, το είχα πολλά χρόνια στο μυαλό μου, ήθελα όμως να μπορώ να το κάνω με όλο μου το "είναι", κάτι που δεν μου το επέτρεπαν μέχρι πολύ πρόσφατα οι υποχρεώσεις της δουλειάς. Η είσοδος των παιδιών μου στις επιχειρήσεις ήταν καταλυτική για να κάνω το επόμενο βήμα. Μπορεί οι περισσότεροι να ξαφνιάστηκαν με την απόφασή μου αλλά ήταν κάτι που υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου εδώ και πολλά χρόνια. Να προσθέσω εδώ πως τα τελευταία χρόνια βλέπω πράγματα που θεωρώ ότι γίνονται λάθος και εξοργίζομαι και πράγματα που δεν γίνονται καθόλου και εξοργίζομαι ακόμη περισσότερο. Φτάσαμε στο σημείο να παλεύουμε για το αυτονόητο. 

Ειλικρινά δεν αισθάνομαι ότι με την απόφασή μου αυτή μπαίνω στην πολιτική. Θέλω να γίνω δήμαρχος γιατί θέλω να προσφέρω στον τόπο μου, να βελτιώσω την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου, όχι για να κάνω πολιτική καριέρα.

Πώς είναι η καθημερινότητα της προεκλογικής περιόδου; Είχατε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής να υποθέσω;

Πράγματι! Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητά μου άλλαξε εντελώς. Όχι όμως σε ένταση. Άλλαξε το αντικείμενο. Στο επίκεντρο πλέον είναι οι δημότες και ο δήμος μας. Αυτό που δεν άλλαξε είναι ότι η μέρα μου παραδοσιακά ξεκινά νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, όπως πάντα. Συναντήσεις, συσκέψεις, προγραμματισμός, συζήτηση με τους υποψηφίους και φυσικά επαφή με τους συνδημότες μας.

Είπατε τη λέξη "συνδημότες" και δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω γι΄αυτό που σας ψέγουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, ότι δηλαδή δεν κατάγεστε από την Κατερίνη και ότι μόλις πριν από λίγους μήνες μεταφέρατε τα εκλογικά σας δικαιώματα στο δήμο Κατερίνης. Ο τόπος καταγωγής σας είναι το Κίτρος, σωστά;

Γεννήθηκα στο Κίτρος του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Δε νομίζω ότι είναι κρυφό! Το ξέρουν οι περισσότεροι, όπως ξέρουν ότι από 12 χρονών παιδάκι ζω στην Κατερίνη. Χαμογελώ όταν ακούω ότι μου το προσάπτουν στα αρνητικά της υποψηφιότητάς μου! Πράγματι μέχρι πριν από ένα χρόνο είχα τα εκλογικά μου δικαιώματα στο Κίτρος, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Εκεί ζει η μητέρα μου, εκεί είναι θαμμένος ο πατέρας μου... Πηγαίνω πολύ συχνά και απολαμβάνω τη ζωή στο χωριό. Όμως ο τόπος διαμονής μου από μικρό παιδί είναι η Κατερίνη. Ζω στο κέντρο της πόλης, σε διαμέρισμα στην περιοχή του συντριβανίου εδώ και δεκαετίες... Ρωτήστε τους συμμαθητές μου σε ποια σχολεία της Κατερίνης πήγα: τη Σοφία τη Μαυρίδου, την αντιπεριφερειάρχη μας, το Γιώργο τον Παρθενίδη, τον πρόεδρο των ΤΑΧΙ και πολλούς άλλους με τους οποίους μοιραστήκαμε τα ίδια θρανία και περάσαμε τα νεανικά μας χρόνια στα στέκια της Κατερίνης.

Κάτι που επίσης δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι έχετε σπουδάσει δάσκαλος! Ασκήσατε το επάγγελμα; 

Μερικούς μήνες ως αναπληρωτής! Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως το Σεπτέμβρη του 1989. Ωστόσο ήδη προετοίμαζα το έδαφος για να διαδεχθώ τον πατέρα μου στην επιχείρηση, το εμφιαλωτήριο που είχαμε στο Κίτρος από το 1960. Γενικά είχα και έχω μέσα μου το επιχειρηματικό πνεύμα, οπότε με κέρδισαν οι επιχειρήσεις. Να σκεφτείτε ότι την εποχή που σπούδαζα δημιούργησα μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών. Στη συνέχεια, το 1992 έφυγα στην Αλβανία όπου αρχικά δημιούργησα τρία εμφιαλωτήρια.  Στη συνέχεια, το 1998 δημιουργήσαμε την «Hellas Service-Οδική Βοήθεια»  με το συνέταιρό μου Δημήτρη Ελευθεριάδη. Αυτή η συνεργασία ήταν καθοριστική και η βάση της δημιουργίας από κοινού της σημερινής κατασκευαστικής εταιρείας Hellas Constructions που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε διάφορες χώρες του κόσμου. 

 

Θεωρείτε ότι η επιχειρηματική σας δραστηριότητα και εμπειρία θα σας βοηθήσει στην άσκηση των καθηκόντων σας, εφόσον οι δημότες σας αναδείξουν δήμαρχο Κατερίνης; 

 

Έτσι πιστεύω. Φυσικά ένας δημόσιος οργανισμός έχεις τους δικούς του ρυθμούς και οπωσδήποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με το περιβάλλον μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Όμως η μεγάλη εμπειρία στον τομέα των κατασκευαστικών έργων και στις τεχνολογίες αιχμής που αποτελούν τα βασικά αντικείμενα της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας νομίζω ότι θα με βοηθήσουν. Επιπλέον μέσα από την υλοποίηση τεχνικών έργων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης έχω έρθει σε επαφή με ευρωπαϊκούς δήμους και έχω γνωρίσει εκ των έσω τη λειτουργία τους. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από τέτοιους δήμους. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να δημιουργήσουμε έναν δήμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν θέλει τόσο κόπο, θέλει σίγουρα σωστό τρόπο.  

 

Κύριε Ντούμο ποιο είναι το όραμά σας για το δήμο; Φαντάζομαι δεν μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία για να κλείνετε τις λακούβες στους δρόμους;

Μην το γελάτε! Βλέπετε τι γίνετε στους δρόμους της πόλης τους τελευταίους μήνες... Όλοι φωνάζουν (γέλια!). Τίποτα δεν είναι αυτονόητο αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση γι΄αυτό!  

Δυστυχώς, θα πρέπει να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας. Καθαριότητα, σύγχρονοι δρόμοι και πεζοδρόμια, εύρυθμη λειτουργία του δημαρχείου, σωστό οργανόγραμμα, προγραμματισμός, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

Το όραμα μου προφανώς δεν εξαντλείται σε αυτά. Είναι όμως η βάση για την υλοποίησή του.

Η δημιουργία ενός δήμου ΠΡΟΤΥΠΟ. Αυτό είναι το όραμά μου, το όραμά μας. Γιατί μπορεί να ξεκίνησα ως μονάδα αλλά πλέον η ομάδα έχει μεγαλώσει. Έχει γιγαντωθεί θα έλεγα.

Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο Πρότυπο που θα σέβεται τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Που θα επενδύει στις νέες τεχνολογίες κάνοντας τη ζωή μας καλύτερη και ευκολότερη. Που θα είναι μία "έξυπνη πόλη" διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας. Να σας θυμίσω εδώ πως η βασική δουλειά μου εδώ και πολλά χρόνια έχει να κάνει με την τεχνολογία και μάλιστα την υψηλή τεχνολογία. Τις γνώσεις και την εμπειρία μας θα τις αξιοποιήσουμε για το όφελος όλων των δημοτών, εκσυγχρονίζοντας τον Δήμο μας. Έναν Δήμο Πρότυπο που θα στηρίζεται σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πού θα δημιουργεί κίνητρα στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πόλη. Έναν όμορφο δήμο που θα αναπτύσσεται ισόρροπα απ΄άκρη σ΄άκρη. Δεν νοείται να έχουμε εγκαταλείψει εντελώς τα χωριά μας... Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι στοίχημα για έναν δήμο να ακμάζουν τα χωριά του. Θα το προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ντροπή να ζητιανεύουν τα χωριά μας την προσοχή της δημοτικής αρχής.

Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάρτισης τους προγράμματος το οποίο δεν θα είναι μια έκθεση ιδεών αλλά προϊόν διαβούλευσης με την κοινωνία και ενημέρωσης από ειδικούς και καταρτισμένους συνεργάτες. Σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε.

Έχετε μερικούς μήνες που δηλώσατε υποψήφιος δήμαρχος. Έχετε βρει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα στελεχώσουν και στη συνέχεια θα διοικήσουν το Δήμο εφόσον βέβαια εκλεγείτε; 

Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, συμπορεύονται μαζί μας πάνω από εκατό (100) υποψήφιες και υποψήφιοι συμβούλοι, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μία και ο καθένας. Είναι από όλο το φάσμα της κοινωνίας του δήμου Κατερίνης, επιτυχημένοι και με εμπειρία στο αντικείμενό τους. 

Στην ομάδα μας έχουμε και στελέχη που υπηρετούν εδώ και χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση με γνώσεις, εμπειρία και με μεγάλη επιτυχία.

Κάθε μέρα που περνάει προστίθενται διαρκώς νέα ονόματα, όπως θα έχετε δει, άνθρωποι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους τομέα, με όρεξη να συμμετέχουν και να εργαστούν για τον κοινό μας στόχο: να κάνουμε το δήμο Κατερίνης πρότυπο σε όλους τους τομείς. 

 

 

Στην ομιλία σας τον περασμένο Νοέμβρη στο συνεδριακό κέντρο δώσατε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια με την οποία πρέπει να διοικείται ο δήμος. Ήταν μομφή για τη σημερινή διοίκηση;

Είναι η ξεκάθαρη θέση μου για τον τρόπο που πρέπει να διοικηθεί ο δήμος: με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Αυτό είπα και στην ομιλία μου. Θα πονέσουμε και θα προστατέψουμε το ταμείο του δήμου όπως πονάμε τους προσωπικούς μας κόπους. Όταν μια διοίκηση αποφασίζει να αγοράσει με 5 εκατομμύρια δάνειο φωτισμό ξεπερασμένης τεχνολογίας, τι ακριβώς συμβαίνει; Εγώ στο σπίτι μου πάντως δεν θα έβαζα αυτό το φωτισμό με αυτό το κόστος. Νομίζω ότι σας απαντώ ξεκάθαρα.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι πίσω από την υποψηφιότητά σας κρύβεται συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο της Πιερίας;

Στον κ. Χιονίδη αναφέρεστε προφανώς... Εκτός αν μου χρεώνουν και κανέναν άλλο, δεν ξέρω! (γέλια). Δεν έχω να απαντήσω κάτι. Νομίζω ότι αδικούμε και τον κ. Χιονίδη και τη δική μας προσπάθεια που ξεκίνησε από το μηδέν και έχει καταφέρει να συσπειρώσει μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου. Αν ήθελε  ο κ. Χιονίδης να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος φαντάζομαι θα ήταν ξανά. Εγώ όμως θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Δεν συνηθίζω να λειτουργώ ως μπροστινός κανενός. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ είναι μια αυτόφωτη προσπάθεια χωρίς προσωπικές και κομματικές εξαρτήσεις.

Δηλαδή δεν θα επιδιώξετε στήριξη από κάποιο κόμμα;

Όχι φυσικά. Ο συνδυασμός μας δεν καταρτίζεται με βάση την κομματική ταυτότητα των στελεχών του, ούτε απευθύνεται σε κομματικά ακροατήρια. Ως ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ θέλουμε να ενώσουμε τους δημότες όχι να τους διχάσουμε. Και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δε μας αφορά καθόλου η κεντρική πολιτική σκηνή. Την επομένη των δημοτικών εκλογών θα κληθούμε να συνεργαστούμε με την κεντρική διοίκηση από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται. Ούτε παρελάσεις κομματικών στελεχών θα δείτε στις συγκεντρώσεις μας. Στις 13 Νοεμβρίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας κόσμος από όλα τα κόμματα και πολύ το χάρηκα. Είναι, νομίζω, εμπεδωμένο στους δημότες ότι ο συνδυασμός μας έχει αυτό το πλεονέκτημα-θα μου επιτρέψετε να πω-σε σχέση με έναν πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ... Εμείς θα υπηρετήσουμε τους δημότες, όχι τα κόμματα.

 

Τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε οπωσδήποτε αν και εφόσον οι δημότες σας αναδείξουν δήμαρχο Κατερίνης;

Θέλω να γίνω δήμαρχος όλων των δημοτών. Και αυτών που θα μας ψηφίσουν και αυτών που θα ψηφίσουν κάποιον από τους αντιπάλους μας. Θέλω να φύγει πάνω από την πόλη αυτό το σύννεφο τοξικότητας που δε μας αφήνει να πάμε μπροστά. Αυτό θέλω να αλλάξω. Τη διχαστική νοοτροπία που δυστυχώς επικρατεί και μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Και κάτι ακόμη. Θέλω να καταφέρω να διοικήσω χωρίς να σκέφτομαι το πολιτικό κόστος παρά μόνο με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της πόλης. Εύχομαι να τα καταφέρω. Το σίγουρο είναι ότι θα το προσπαθήσω!

Καθημερινά έχετε να αναμετρηθείτε και με τα διάφορα τρολ του διαδικτύου... Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την, ως επί το πλείστον, ανώνυμη κριτική;

Δεν θα πω ψέματα. Στις αρχές με εκνεύριζαν κάποια σχόλια. Δεν ήμουν συνηθισμένος. Πλέον δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα διαβάσω. Είναι τόσο κραυγαλέα τα fake news που αναπαράγουν μερικές φορές... Φυσικά αν και εφόσον ξεπεραστούν τα όρια υπάρχει και η δικαιοσύνη. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είναι το "σκοτεινό" μέρος της προεκλογικής περιόδου. Εγώ πάντως καταναλώνω την ενέργειά μου σε πιο δημιουργικά πράγματα και είμαι αποφασισμένος να κάνω έναν προεκλογικό αγώνα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού και διατηρώντας την αξιοπρέπειά μου.

Τι θέλετε να πείτε στους δημότες που τον ερχόμενο Οκτώβρη θα κληθούν να ψηφίσουν για τον επόμενο δήμαρχο Κατερίνης;

Να μη συμβιβαστούν με το μέτριο!

 

 

Τελευταία νέα

Μάθε που ψηφίζεις

Δείτε όλα τα εκλογικά κέντρα του δήμου Κατερίνης για να μάθετε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε.